ハーブ第10回 マッジョラーナ/マジョラム

Maggiorana/Marjoram: A close relative of oregano,/ marjoram is enjoyed in most Italian regions for its minty fragrant aroma,/ but is especially popular in Liguria where it grows freely in the hills./ It is used to savour the famous stuffed breast of veal, cima alla genovese, and Torta pasqualina/ as well as other roast meat and stews, especially with rabbit, and in salads./ Marjoram is also the predominant herb in <091>preboggion, <091>a paste of mixed herbs used to fill <092>Pansoti, <092>ravioli dressed with a walnut sauce./ Marjoram is also easily cultivated/ and is often grown windowsills and in pots on balconies./
(マジョラーナ/マジョラム:オレガノの近い親戚であり、ミントのような香りがするマジョラムは、イタリアの多くの地方で用いられます。特にリグリア州では、小山のいたるところにマジョラムが見受けられ、土地の人々に好まれています。子牛の胸肉に詰め物をすることで有名なチーマ・アッラ・ジェノベーゼ(チーマ・ジェノバ風)やトルタ・パスクアリーナの香りづけに使われたり、ロースト肉や特に兎の肉を使ったシチュー、サラダに使われます。マジョラムはまた、パンソッティ(クルミソースをかけたラビオリ)のフィリングとなるハーブ・ミックス・ペースト、プレボッジョンの主要な材料となります。マジョラムは簡単に栽培することができ、窓敷居やバルコニーの植木鉢の中で育てられているのをよく見受けます。)
Pasqualinaのpasquaはイタリア語で復活祭を意味し、このタルト/パイは復活祭の料理として出されるようです。Pansotiのoの上にはアクサン・シルコンフレクス(^)があります。パンソッティはリグリア地方のラビオリだそうです。
Marjoramはシソ科の植物だそうです。何となく香ってきますね。