ピザパイ

手元にある "Carluccio's Complete Italian Food" (1997) のピザの項目を見ると...
It is not difficult to prepare an original pizza / provided you have the right ingredients, the know-how and a good oven. This type of focaccia has been developed by the Neapolitans, / thanks to their imaginative way of using the best local ingredients---the good flour, good water, good tomatoes, good basil, good mozzarella cheese and good olive oil."
(ピザ作りに適した材料、方法、オーブンがあれば、オリジナルなピザを作ることは難しいことではありません。フォカッチャの一種であるピザはナポリ人が作り出したもので、地元の最良の食材―いずれも良質な小麦粉、水、トマト、バジル、モツァレラチーズ、オリーブオイル―が想像力豊かに利用されています。)
とあります。小麦粉とトッピングされる食材と、「焼き」に関する知識があれば、だれでもピザを作れるということなんだろうか。
同書に掲載されている写真には、おいしそうなナポリピザが写っています。